Perla

Perlička
ví, jak na to.

Rafinované zdobení dortu

Vystřihněte si z papíru šablony, položte na dort a povrch posypte moučkovým cukrem. Objeví se tak snadno a rychle naprosto profesionální vzor.

Aby Vám cibule vydržela

Nacpěte cibuli či česnek do punčochy a pověste na chladné místo. Můžete se tak z její čerstvosti a intenzivní chuti těšit po celou zimu.

Žádné nevzhledně popraskané zavařeniny

Švestky či třešně v zavařeninách rády praskají. Abyste se této “parádě” v kompotové misce vyhnula, propíchejte je a až potom vkládejte do sklenic.

Rozlučte se s mravenci

Trápí-li vás mravenci a vy se s nimi přesto chcete rozloučit přátelsky, nasypte jim do cesty jedlou sodu nebo prášek do pečiva. Otočí se a půjdou dělat radost někam jinam.

Krásně čirý olej

Chcete-li chladem zkalený olej rychle použít, stačí, když do něj nasypete špetku soli. Ve chvíli bude krásně čirý.

Vynikající míchaná vajíčka

Jemná chuť míchaných vajíček lépe vynikne, pokud ke každému z vajec přidáte 1 lžíci minerální vody. Vaše oblíbená snídaně bude navíc daleko vláčnější.

Provoněný jablečný koláč

Takovému koláči jednoduše neodoláte! Dřív, než vložíte koláč do trouby, naložte plátky jablek na necelou hodinku do bílého vína nebo do jablečné šťávy.

Ještě nadýchanější koláč

Těsto na koláč připravte klasickým způsobem. Než ho ovšem vlejete do formy, přidejte do těsta 3 lžíce horké vody. Troubu nesmíme pak během pečení otevírat min. 20 minut. Uvidíte, jak vám koláč krásně nabyde!

Jak nastavit omáčku

Pokud se Vám z omáčky odpařila voda, jednoduše ji ve stejném množství dolejte. Barvu omáčce dodá silně zkaramelizovaný cukr. Nakonec omáčku zahustěte moukou nebo najemno nastrouhanou bramborou.

Co s hustou polévkou?

Pokud se potýkáte s příliš hustou polévkou, vyřeší to trocha mléka nebo smetany.

Krásně křupavé brambory

Opečte brambory a nechte je vychladnout. Když chladnoucí plátky posypete moukou, zůstanou krásně křupavé.

Skladujte cibuli správně

Vyčichlá chuť cibule není nic moc. Pokud ji oloupete, ale nezpracujete celou, potřete ji rostlinným tukem, zabalte do alobalu a uložte takto do lednice. Najdete ji čerstvou a s plnou chutí.

Sníh rychle a jednoduše

Že si umí bílek “postavit hlavu” všichni víme. Pokud chceme, aby nám rychle zhoustnul a nezvodnatěl, tak musíme: přidat špetku soli, před šleháním vyjmout vajíčka z ledničky několik hodin předem a bílky šlehat bez přestání až do ztuhnutí.

Krásně křupavé kuřátko

Kdo by neměl rád křupavé kuřátko! Zkuste ho během pečení párkrát potřít černým pivem nebo medem smíchaným s balsamikovým octem. Uvidíte, jak si pochutnáte!

Aby květák zůstal bílý

Bílý květák vypadá na talíři krásně u chutně. Zežloutnutí květáku při vaření zabráníte pár kapkami citrónové šťávy.

Vyklopte buchtu jedna dvě

Vymažte formu na buchtu rostlinným tukem, dejte ji na chvilku do ledničky a až poté vysypte moukou. Z takto nachystané formy vyklopíte buchtu jedna dvě.

Báječná maková náplň

Máte-li rádi makové buchty, zkuste do náplně přidat 2-3 lžíce jablečných povidel. Buchty tak získají nevšední chuť!

Co nikdy nemrazit!

Hlávkový salát, syrové brambory, křen vcelku, ředkvičky, syrovou cibuli, jablka a hrušky, banány, kefír, syrová vejce či pudink.

Chutnější a jemnější játra

Zapomeňte na klasické obalování v mouce či strouhance! Obzvláště vepřová či hovězí játra budou jemná a chutná, když je alespoň 2 hodiny před smažením naložíte do smetany.

Aby se bramborové knedlíky nesrazily

Stačí, abyste před rozkrojením uvařené bramborové knedlíky propíchli na několika místech vidličkou tak, aby z nich mohla odejít pára. Knedlíky tak budou mít svůj krásný plný tvar.

Neodolatelná vůně máku

Pokud máte rádi intenzivní vůni máku a takovou byste chtěli i ve své makové náplni, zkuste jej nejdříve opražit na kousku rostlinného oleje na teflonové pánvi.

Úžasně křupavé bramboráčky

Neuvěříte, jaké kouzlo s bramborákovým těstem udělá, když do něj přidáte 1 – 2 lžičky tvarohu. Chuť bramboráků se hezky zjemní a navíc budou báječně křupavé!

Aby vejce při vaření neprasklo

Pokud potřete vejce rozpůleným citrónem a až poté ho vložíte do vody a začnete vařit, nepraskne vám! Účinek citronové šťávy totiž zabrání bílku vytéct ze skořápky ven.

Jak vařit kukuřici

Aby vám kukuřice neztvrdla, přidejte do vody, ve které budete kukuřici vařit, sůl. Pro zachování svěží žluté barvy doporučujeme přidat do vody pár kapek citronové šťávy.

Jak na příliš mastnou polévku

Umístěte polévku na pár hodin do lednice. “Čepici” z tuku poté jednoduše odeberte lžící.

Jak na připálené jídlo

Zbavte se připálené části jídla. Vše, co zůstalo poživatelné, povařte s chlebem nebo korkem. Uvidíte ten zázrak!

Jak se zbavit přesoleného jídla

Přesolený vývar zneutralizujete syrovým bílkem, který rozkvedláte v polévce a zase vytáhnete pryč. Nebo do něj nasypte plátky brambor, které přebytečnou sůl nasají.

Pryč se zápachem ryb

Vložte plátky brambor do oleje a smažení ryb může začít. Uvidíte, že rybí zápach úplně pohltí.

Aby se těsto nelepilo

Až uvidíte u své babičky váleček v mrazáku, nezbláznila se. Stačí hodinka a těsto, které potom budete válet, se nebude na váleček vůbec lepit!

Tuhne vám při zdobení pod rukami poleva?

Přidejte do polevy trochu kypřícího prášku a rázem se vám bude zdobit mnohem lépe.

Tip na kypré koláče

Jak dosáhnout vonících krásně nakypřených koláčků? Trik našich babiček zní: koláče z kynutého těsta pečeme zprudka, při rychlém pečení zkypří.

Stop popraskaným párkům

Vložte párky do hrnce a zalijte vařicí vodou. Přiklopte pokličku a počkejte 10 minut. Párky se prohřejí a zůstanou neporušené.

Už nikdy slzy u cibule

Než se pustíte do krájení cibule, hoďte ji na 5 minut do mrazáku a dejte si v klidu kávu. Uvidíte, že poté již při krájení neuroníte ani slzu.

Zachraňte přeslazené těsto

Jablečný ocet má kouzelné účinky. Když jej přidáte do přeslazeného těsta, jeho chuť se spraví. Stejný účinek má i čerstvá citrónová šťáva.

Zkroťte pečicí papír

Pomačkat a znovu narovnat! Budete překvapená, jak snadno se s ním bude nyní pracovat.

Skladování rajčat

Jiná než dozrálá červená rajčata do lednice nepatří. Chlad z ledničky by totiž mohl jejich dozrávání narušit!

Intenzivní chuť vanilky

Chcete-li získat opravdu intenzivní chuť vanilky, použijte z lusku jen malá olejnatá semínka. Vyjměte je nožem a přimíchejte do svého oblíbeného krému či pokrmu.

Krásně křupavá mrkev?

Nechcete, aby Vám mrkev rychle ovadla a ztratila něco ze své křupavosti? Tak nebuďte tak pořádkumilovná a neořezávejte jí nať!

Nevšední pikantní míchaná vajíčka

Překvapte své blízké něčím neobvyklým. Připravte jim jejich oblíbenou snídani jinak. Rozmíchejte vajíčka s trochou mléka a přidejte špetku instantní polévky, např. cibulové. Vajíčka tak získají zajímavou pikantní chuť.

Aby vám dort déle vydržel

Chcete, aby Vám bohatě zdobený dort déle vydržel? Přidejte tedy do náplně trochu koňaku nebo jiného alkoholu. Dort bude několik dní jako čerstvý!

Aby se pudink nepřipálil

Jak vyzrát nad pudinkem? Zkuste hrnec a zejména jeho dno vymazat rostlinným tukem. Pudink se Vám už nikdy nepřipálí a bude dokonce vláčnější a hladší!

Jak připravovat maso s kořením

Nejprve si z koření udělejte odvar, ten sceďte a maso jím podlévejte. Pak se nestane, že někomu zůstane nepříjemný kousek v jídle.

Jak na nedopečenou pečeni

Maso nakrájejte na užší plátky a ještě chvilku je povařte v omáčce nebo poduste na rostlinném tuku. Drůbež rozporcujte a po kouscích ji dopečte v troubě nebo na pánvi.

Jak na řídkou polévku

Zřídla vám polévka víc, než jste chtěla? Zahustěte ji rozkvedlaným vajíčkem nebo krupicí.

Jak nakrájet měkká rajčata

Měkká rajčata už vás nepotrápí, pokud je na půl hodinky před krájením ponoříte do ledové vody.

Jak na ztvrdlý koláč

Potřete několikadenní koláč mlékem a zkuste jej na chvíli zapéct v troubě. Nepoznáte, že jste jej právě čerstvě neupekli!

Už nikdy tvrdé cukroví ani pečivo

Přidáte-li jablíčko do krabice cukroví nebo perníčku a necháte přes noc odstát, překvapí vás ráno voňavá vláčná dobrota. Stejným způsobem udržíte déle čerstvý chléb.

Jak lépe strávit bramboráky

Kynuté bramboráky? Přesně tak! Bramboráky daleko lépe strávíte, když do těsta přidáme trošku prášku do pečiva a vše necháme trochu nakynout.

Upečte ještě nadýchanější korpus

Lžíce solamylu místo mouky udělá s vaším korpusem divy. Tak nadýchaný dort jste ještě neupekla!

Zbavte se příliš tekuté nádivky

Vyhněte se připálenému plechu a nevzhlednému pečivu. Než aby vám nádivka vytékala, naučte se pár tipů. Švestková povidla můžete zahustit strouhaným perníkem, do tvarohové nádivky přidáme lžíci vanilkového pudinku a do marmelády lžičku škrobové moučky.

Další+