Perlička
ví, jak na to.
Rafinované zdobení dortu
Vystřihněte si z papíru šablony, položte na dort a povrch posypte moučkovým cukrem. Objeví se tak snadno a rychle naprosto profesionální vzor.Krásně čirý olej
Chcete-li chladem zkalený olej rychle použít, stačí, když do něj nasypete špetku soli. Ve chvíli bude krásně čirý.Provoněný jablečný koláč
Takovému koláči jednoduše neodoláte! Dřív, než vložíte koláč do trouby, naložte plátky jablek na necelou hodinku do bílého vína nebo do jablečné šťávy.Co s hustou polévkou?
Pokud se potýkáte s příliš hustou polévkou, vyřeší to trocha mléka nebo smetany.Sníh rychle a jednoduše
Že si umí bílek “postavit hlavu” všichni víme. Pokud chceme, aby nám rychle zhoustnul a nezvodnatěl, tak musíme: přidat špetku soli, před šleháním vyjmout vajíčka z ledničky několik hodin předem a bílky šlehat bez přestání až do ztuhnutí.Vyklopte buchtu jedna dvě
Vymažte formu na buchtu rostlinným tukem, dejte ji na chvilku do ledničky a až poté vysypte moukou. Z takto nachystané formy vyklopíte buchtu jedna dvě.Chutnější a jemnější játra
Zapomeňte na klasické obalování v mouce či strouhance! Obzvláště vepřová či hovězí játra budou jemná a chutná, když je alespoň 2 hodiny před smažením naložíte do smetany.Úžasně křupavé bramboráčky
Neuvěříte, jaké kouzlo s bramborákovým těstem udělá, když do něj přidáte 1 – 2 lžičky tvarohu. Chuť bramboráků se hezky zjemní a navíc budou báječně křupavé!
Jak na příliš mastnou polévku
Umístěte polévku na pár hodin do lednice. “Čepici” z tuku poté jednoduše odeberte lžící.
Pryč se zápachem ryb
Vložte plátky brambor do oleje a smažení ryb může začít. Uvidíte, že rybí zápach úplně pohltí.
Tip na kypré koláče
Jak dosáhnout vonících krásně nakypřených koláčků? Trik našich babiček zní: koláče z kynutého těsta pečeme zprudka, při rychlém pečení zkypří.Zachraňte přeslazené těsto
Jablečný ocet má kouzelné účinky. Když jej přidáte do přeslazeného těsta, jeho chuť se spraví. Stejný účinek má i čerstvá citrónová šťáva.Intenzivní chuť vanilky
Chcete-li získat opravdu intenzivní chuť vanilky, použijte z lusku jen malá olejnatá semínka. Vyjměte je nožem a přimíchejte do svého oblíbeného krému či pokrmu.Aby vám dort déle vydržel
Chcete, aby vám bohatě zdobený dort déle vydržel? Přidejte tedy do náplně trochu koňaku nebo jiného alkoholu. Dort bude několik dní jako čerstvý!Jak na nedopečenou pečeni
Maso nakrájejte na užší plátky a ještě chvilku je povařte v omáčce nebo poduste na rostlinném tuku. Drůbež rozporcujte a po kouscích ji dopečte v troubě nebo na pánvi.Jak na ztvrdlý koláč
Potřete několikadenní koláč mlékem a zkuste jej na chvíli zapéct v troubě. Nepoznáte, že jste jej právě čerstvě neupekli!Upečte ještě nadýchanější korpus
Lžíce solamylu místo mouky udělá s vaším korpusem divy. Tak nadýchaný dort jste ještě neupekla!Aby vám cibule vydržela
Nacpěte cibuli či česnek do punčochy a pověste na chladné místo. Můžete se tak z její čerstvosti a intenzivní chuti těšit po celou zimu.
Rozlučte se s mravenci
Trápí-li vás mravenci a vy se s nimi přesto chcete rozloučit přátelsky, nasypte jim do cesty jedlou sodu nebo prášek do pečiva. Otočí se a půjdou dělat radost někam jinam.Ještě nadýchanější koláč
Těsto na koláč připravte klasickým způsobem. Než ho ovšem vlejete do formy, přidejte do těsta 3 lžíce horké vody. Troubu nesmíme pak během pečení otevírat min. 20 minut. Uvidíte, jak vám koláč krásně nabyde!Krásně křupavé brambory
Opečte brambory a nechte je vychladnout. Když chladnoucí plátky posypete moukou, zůstanou krásně křupavé.Krásně křupavé kuřátko
Kdo by neměl rád křupavé kuřátko! Zkuste ho během pečení párkrát potřít černým pivem nebo medem smíchaným s balsamikovým octem. Uvidíte, jak si pochutnáte!Báječná maková náplň
Máte-li rádi makové buchty, zkuste do náplně přidat 2-3 lžíce jablečných povidel. Buchty tak získají nevšední chuť!Aby se bramborové knedlíky nesrazily
Stačí, abyste před rozkrojením uvařené bramborové knedlíky propíchli na několika místech vidličkou tak, aby z nich mohla odejít pára. Knedlíky tak budou mít svůj krásný plný tvar.Aby vejce při vaření neprasklo
Pokud potřete vejce rozpůleným citrónem a až poté ho vložíte do vody a začnete vařit, nepraskne vám! Účinek citronové šťávy totiž zabrání bílku vytéct ze skořápky ven.
Jak na připálené jídlo
Zbavte se připálené části jídla. Vše, co zůstalo poživatelné, povařte s chlebem nebo korkem. Uvidíte ten zázrak!
Aby se těsto nelepilo
Až uvidíte u své babičky váleček v mrazáku, nezbláznila se. Stačí hodinka a těsto, které potom budete válet, se nebude na váleček vůbec lepit!
Stop popraskaným párkům
Vložte párky do hrnce a zalijte vařicí vodou. Přiklopte pokličku a počkejte 10 minut. Párky se prohřejí a zůstanou neporušené.Skladování rajčat
Jiná než dozrálá červená rajčata do lednice nepatří. Chlad z ledničky by totiž mohl jejich dozrávání narušit!Krásně křupavá mrkev?
Nechcete, aby vám mrkev rychle ovadla a ztratila něco ze své křupavosti? Tak nebuďte tak pořádkumilovní a neořezávejte jí nať!
Aby se pudink nepřipálil
Jak vyzrát nad pudinkem? Zkuste hrnec a zejména jeho dno vymazat rostlinným tukem. Pudink se vám už nikdy nepřipálí a bude dokonce vláčnější a hladší!Jak na řídkou polévku
Zřídla vám polévka víc, než jste chtěla? Zahustěte ji rozkvedlaným vajíčkem nebo krupicí.Už nikdy tvrdé cukroví ani pečivo
Přidáte-li jablíčko do krabice cukroví nebo perníčku a necháte přes noc odstát, překvapí vás ráno voňavá vláčná dobrota. Stejným způsobem udržíte déle čerstvý chléb.Zbavte se příliš tekuté nádivky
Vyhněte se připálenému plechu a nevzhlednému pečivu. Než aby vám nádivka vytékala, naučte se pár tipů. Švestková povidla můžete zahustit strouhaným perníkem, do tvarohové nádivky přidáme lžíci vanilkového pudinku a do marmelády lžičku škrobové moučky.Žádné nevzhledně popraskané zavařeniny
Švestky či třešně v zavařeninách rády praskají. Abyste se této “parádě” v kompotové misce vyhnuli, propíchejte je a až potom vkládejte do sklenic.
Vynikající míchaná vajíčka
Jemná chuť míchaných vajíček lépe vynikne, pokud ke každému z vajec přidáte 1 lžíci minerální vody. Vaše oblíbená snídaně bude navíc daleko vláčnější.Jak nastavit omáčku
Pokud se vám z omáčky odpařila voda, jednoduše ji ve stejném množství dolejte. Barvu omáčce dodá silně zkaramelizovaný cukr. Nakonec omáčku zahustěte moukou nebo najemno nastrouhanou bramborou.Skladujte cibuli správně
Vyčichlá chuť cibule není nic moc. Pokud ji oloupete, ale nezpracujete celou, potřete ji rostlinným tukem, zabalte do alobalu a uložte takto do lednice. Najdete ji čerstvou a s plnou chutí.Aby květák zůstal bílý
Bílý květák vypadá na talíři krásně i chutně. Zežloutnutí květáku při vaření zabráníte pár kapkami citrónové šťávy.
Co nikdy nemrazit!
Hlávkový salát, syrové brambory, křen vcelku, ředkvičky, syrovou cibuli, jablka a hrušky, banány, kefír, syrová vejce či pudink.Neodolatelná vůně máku
Pokud máte rádi intenzivní vůni máku a takovou byste chtěli i ve své makové náplni, zkuste jej nejdříve opražit na kousku rostlinného oleje na teflonové pánvi.
Jak vařit kukuřici
Aby vám kukuřice neztvrdla, přidejte do vody, ve které budete kukuřici vařit, sůl. Pro zachování svěží žluté barvy doporučujeme přidat do vody pár kapek citronové šťávy.
Jak se zbavit přesoleného jídla
Přesolený vývar zneutralizujete syrovým bílkem, který rozkvedláte v polévce a zase vytáhnete pryč. Nebo do něj nasypte plátky brambor, které přebytečnou sůl nasají.
Tuhne vám při zdobení pod rukami poleva?
Přidejte do polevy trochu kypřícího prášku a rázem se vám bude zdobit mnohem lépe.